Ford Enthusiast Unofficial Resource

Go Back   Ford Forum - Enthusiast Forums for Ford Owners > Ford Trucks, Ford Vans & Ford SUV's > Ford Explorer
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search



Welcome to Ford Forum!
Welcome to Ford Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-24-2005, 05:57 PM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 2
Default 4x4 doesnt work

I have a 1993 Explorer 4-door. I was stuck in mud a couple days ago... I was in 4x4..... i went to switch to 4 low....... the 4x4 light switch went off and now neither the 4x4 or 4 low work.... i have the dash mounted buttons above the radio to turn on my 4x4. Any ideas? I checked any and all fuses.... I looked in my Explorer book and found out that the shift control module is in the rear left wheel well area.... I dont know what to look for though. Thanks in advance for your help.
__________________
1993 Explorer going on 200k
Reply With Quote
  #2  
Old 08-25-2005, 11:40 AM
 
Join Date: Jul 2005
Location:
Posts: 608
Default RE: 4x4 doesnt work

Normally What I find is the lil elec. motor on the Transfer Case has hung up , If up look up under there its about the size of a wiper moter ( smaller than a soup can , round ) , there 3 bolts if I remember rite. If the 4 + 4 hasnt been used in awhile they kinda get stuck, Sometimes you can u-bolt them , An have someone work the switch, An they will go to working, , Then bolt it back up , like once every 2 weeks or once a month , just cycle your switches, Sometimes your able to get it to work by playing with in a empty parking lot just drive around slow an activate it, Go foward an Reverse while hitting the buttons, It has a coil set up very similar to an AC clutch .If you cant get it to work by unbolting it , then its probaly bad I have replacrd a bunch of them. But you should make sure your getting power down to it before you replace it with a new one , There pretty pricey !!!
Reply With Quote
  #3  
Old 08-29-2005, 01:57 AM
 
Join Date: Aug 2005
Location:
Posts: 96
Default RE: 4x4 doesnt work

Hey, have a '91 Explorer...I'm pretty sure, or have at least read that at this point in time they were playing with an electrical 4x4 system and had some bugs in it... I had to disengage my 4x4 because the hubs weren't disengaging by themselves...motor was worn or something...anyways, it was like 1500 to change 'em up, and 20 bucks to remove 1 piece so they weren't always on...well...student budget you know...
__________________
My lug nuts have more torque than your Honda!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-29-2005, 02:50 AM
 
Join Date: Jul 2005
Location:
Posts: 608
Default RE: 4x4 doesnt work

Yea , I have never cared for the AUTO locking hubs , basically they work on a cam an spring set up, ,, But there made for city fella's that dont like getting a lil mud on there shark skin boots ,, the elect. part is just the xfer case only , not the hubs , theres no wires going to them .
Reply With Quote
  #5  
Old 10-14-2009, 09:05 PM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1
Post 1994 ford explorer

okay so i have an explorer and the 4X4 wont engage. ive got power to the switch, the switch makes the relay in the back click and it sends power through the relay, i tried tapping the motor by the transfer case and when the button is being pushed it makes a noise like its working. i need to take it off and make sure, what else could it be? and how much work is involved in changing the radius arm bushings?
Reply With Quote
Old 10-14-2009, 09:05 PM
 
 
 
Reply

Tags
4x4, 94, 97, control, dont, engage, excursion, expedition, explorer, ford, location, module, relay, sport, trac, wont, work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising
Our Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 10:10 AM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.