Ford Enthusiast Unofficial Resource

Go Back   Ford Forum - Enthusiast Forums for Ford Owners > Ford Trucks, Ford Vans & Ford SUV's > Ford Freestar
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Ford Forum!
Welcome to Ford Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-27-2005, 03:19 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
Default Advance Trac problem

I have a 2004 Freestar and it is showing the "trac off" indicator always ON in the panel. I have already taken it with the local dealer three times and the haven't been able to fix it.
The first time it took them a couple of days to determine that the ABS module was damaged. I'm not sure what that is, but they ordered it and it took 3 weeks to arrive. They changed it and it worked fine for a couple of weeks, then it went ON again. I took it to the dealers and it took them 2 more days to tell me that they still don't know what the problem is and they needed more time. I had to take it again and still no response.
I have the idea that these guys are clueless and they need professional help (they are suppossed to be professional though).
The Advance Trac system can be disable manually with a button on the panel, but it doesn't respond to it, it is just always "trac off" ON.
I wonder if somebody else has seen this problem and could give us a hint.
Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 09-27-2005, 04:24 PM
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 735
Default RE: Advace Trac problem

Suspect elec. problem causing ABS module going bad. sorry not much help, sound like a fun one to T/S [sm=interesting.gif]
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2005, 01:26 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
Default RE: Advance Trac problem

This problem has become a nightmare. Even that the mini van can work and I can't really tell if this feature works or not, the indicator is always ON, which tells that the AdvanceTrac system will not go ON when needed.

The van has visited two different dealers and has spent so many weeks that I don't recall how many. They changed the ABS module and a switch and still doesn't work. I took it home, because I need it. I'll have to insist until next year, but now I don't know if they'll be able to solve it.

I guess nobody in this forum has seen this problem. I hope it'll ever gets solved.
Regards.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-31-2005, 02:36 AM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 152
Default RE: Advance Trac problem

If the best Techs at your dealership can't get it figured out, they have the ability to call in a True Ford "Engineer". I had the luck of working with them in the past and they know their ****. Tell your service writer during you're next visit that you want an engineer to look at it. It will take more down-time, but it will at last be fixed. Ford trained Techs are good, but time to time, they need a bit of help from the designers.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-10-2006, 11:39 PM
 
Join Date: Feb 2006
Location:
Posts: 3
Default RE: Advance Trac problem

Hi, I am having simular problems... just wondering if you ever found out what the problem was. I am on month three and on to the trird dealership with no help.
__________________
Troy
Reply With Quote
  #6  
Old 02-27-2006, 01:00 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 7
Default RE: Advance Trac problem

I'm still having the problem. It's been more that 7 months now. The van has been with 3 different dealers and they can't fix it. I don't know what to do now. They are waiting for the engineer to come and look at it but this person visits the dealer not so often as I can see.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-25-2006, 01:43 AM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2006
Location:
Posts: 28
Default RE: Advance Trac problem

My 2006 Freestar: I also had the warning light flashing and the car would not accelerate past 30 mph - it was stumbling and stuttering the whole time while accelerating. I turned off the AdvanceTrac and it was fine. When I drove it a few hours later, no problems. I am bringing it to the dealer tomorrow.

I am also having a whining or bearing noise that is new. I really like this van and hope it doesn't turn out to be a total piece of crap.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-20-2006, 12:41 PM
 
Join Date: May 2006
Posts: 2
Default RE: Advance Trac problem

I'm reading with interest the problems of the Advance Trac system you all have discribed and I'm now puzzled. I just bought a new 2006 Freestar and am new to this forum. The dealer who sold me the Freestar tells me that the Advanced Trac system should normally be in the "OFF" position and only turned to "ON" when driving in poor traction conditions such as slippery snow, loose gravel, mud, or anytime there may be a compromise in traction. I get the impression that you folks are driving with the Advance Trac system "ON" all the time. Was I given bad info by my sales person? I'm also puzzled by the "warning light" you all described. At least on the 2006 Freestar the only light I know for the Advance Trac system is when the system is in the "ON" position, I get the small light that remains "ON" on the instrument panel to show the system is turned "ON" and working. If the system were to fail, the light on the instrument panel will not come "ON" with the switch in the "ON" position. I guess I need to study the owners manual more to understand this system. Any comments or suggestions would be appreciated while I read the manual again! Thank you.

Tom

2006 Freestar Limited
Reply With Quote
  #9  
Old 06-02-2006, 09:28 PM
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 4
Default RE: Advance Trac problem

Try checking the ABS wheel sensors, sometimes they get full of crud and block the magnet. Has your dealer checked the wheel sensor?
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-2006, 05:45 PM
 
Join Date: Jun 2006
Location:
Posts: 1
Default RE: Advance Trac problem

i just purchased a ford freestar brand new on may 12 2006 i have had nothing but trouble with the advance trek my car takes control won't let me brake or anything it has been to two differant dealerships the ford engineers looked at it no one can say what is wrong the van has caused me to almost get into 2 accidents with my kids in the car and i just got it back on thursday and is now doing the same thing again on sunday it only has 800 miles on it
Reply With Quote
Old 06-04-2006, 05:45 PM
 
 
 
Reply

Tags
2005, 2006, 806, advance, advancetrac, coming, explorer, ford, jayco, light, problem, problems, review, system, trac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising
Our Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 04:51 AM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.