Ford Enthusiast Unofficial Resource

Go Back   Ford Forum - Enthusiast Forums for Ford Owners > Ford Trucks, Ford Vans & Ford SUV's > Ford Ranger
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Ford Forum!
Welcome to Ford Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-22-2006, 06:43 PM
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 5
Default High Idle at startup

I have a 2000 Ranger xlt w/4.0l engine and when I start it (hot or cold) it idles up to about 3000 rpm's for about 10 - 15 seconds and then goes back down to a normal idle and then runs fine. Any suggestions??? Not sure where to start looking first.
__________________
2000 Ford Explorer
Reply With Quote
  #2  
Old 08-23-2006, 01:24 PM
 
Join Date: Jun 2006
Location:
Posts: 343
Default RE: High Idle at startup

Any codes or Check engine light? I would also check the throttle body for dirt and the IAC.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-23-2006, 01:57 PM
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 5
Default RE: High Idle at startup

No engine light and I have no way of checking for codes. The truck runs great otherwise.
__________________
2000 Ford Explorer
Reply With Quote
  #4  
Old 08-27-2006, 06:33 PM
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 5
Default RE: High Idle at startup

Found it! Mice built a nest in my air cleaner housing. I don't know how the truck ran at all. It was jammed tight with insulation and hickery nuts.
__________________
2000 Ford Explorer
Reply With Quote
  #5  
Old 08-30-2006, 12:59 AM
 
Join Date: Dec 2005
Location: Sibley, Iowa
Posts: 219
Send a message via AIM to CoyoteRoede
Default RE: High Idle at startup

hahahahahahahah mice...

that would do it
Reply With Quote
  #6  
Old 08-30-2006, 02:37 PM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 880
Default RE: High Idle at startup


Quote:
ORIGINAL: daleneg

Found it! Mice built a nest in my air cleaner housing. I don't know how the truck ran at all. It was jammed tight with insulation and hickery nuts.
Wow, now there is something you don't hear everyday. Glad tro see you got ot correected.
__________________
2006 Mustang GT Tungston - Hurst Comp/pro shifter
Infinity KAPPA682.7CF, BasslinkII sub and 4SC Module, Brenspeed tune. GMS CAI, Roush suspension, Redline Synthetic, Edelbrock Headers and many more things.......

2006 Ford F250 XLT Super Cab Diesel

2004 Triumph Daytona 955i - Yellow
2007 Victory Kingpin
Reply With Quote
Old 08-30-2006, 02:37 PM
 
 
 
Reply

Tags
07, 2000, 3000, 40, exploer, explorer, ford, high, idle, idles, litre, ranger, rpm, rpms, rps, start

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising
Our Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 03:51 PM.

© Internet Brands, Inc.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.