2005 crown vic p71 no crank - Ford Forum - Enthusiast Forums for Ford Owners

Ford Crown Victoria The crown victoria, the choice of police forces all over the United States due to its size and available V8 engine

2005 crown vic p71 no crank

Reply

 
 
 
  #1  
Old 06-19-2018, 04:42 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 5
Default 2005 crown vic p71 no crank

Problem with my crown vic no crank was fine yesterday, had intermittent problem with locked in park when started , happened several time but just shut it off and it worked ok , noticed battery was low so charged it up then no crank no start no power windows wipers or radio now ??? fuses look ok,used button access in steering column to put it in neutral and tried starting it but no crank. any ideas ?
 
Reply With Quote
  #2  
Old 06-19-2018, 08:17 PM
Hayapower's Avatar
Super Moderator
Join Date: Jul 2006
Posts: 5,853
Thumbs up

Welcome to the site..

Will it crank with a jump assist?
 
Reply With Quote
  #3  
Old 06-19-2018, 09:19 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 5
Default

First off thanks for allowing me access to the site,.....haven't tried that yet, could it be that simple? used my scan tool and it confirmed battery was ok this morning but its worth a shot, i'll try that now
 
Reply With Quote
  #4  
Old 06-19-2018, 09:33 PM
Hayapower's Avatar
Super Moderator
Join Date: Jul 2006
Posts: 5,853
Default

Might be,, but it may help in a direction to go..
 
Reply With Quote
  #5  
Old 06-19-2018, 09:51 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 5
Default

Thanks but no go, jumped it from a fully charged battery and no changes still wont crank over, (red battery light goes out when I try to turn it over) defrost works seats work lights work trunk unlock works power locks work I can hear fuel pump priming but not even a starter click or whir , just seems weird that the radio power windows and wipers don't work?
 
Reply With Quote
  #6  
Old 06-19-2018, 10:48 PM
Hayapower's Avatar
Super Moderator
Join Date: Jul 2006
Posts: 5,853
Default

The radio, windows, and wipers etc would normally be canceled during cranking. But your saying that these functions are ‘missing’ with the key in Run and Accessories ignition positions? Or just Run position?
This is a PATS system? If no..
Any change if you attempt to crank in neutral?

Make sure fuses,, F1.24-5 amp (F.124 ‘hot’ in ignition start only-P or N) F1.105-30 amp, and F1.2-25 amp have voltage. The 105 and 2 are ‘hot at all times’. all in the Battery Junction box. Not just a look to see if their open, but check for voltages applied. Finally, F2.12 10 amp in the Central Junction Box should be ‘hot in start’..
Could be an ignition switch, but checking the F2.12 10 amp for voltage during a cranking attempt will help diagnose a switch fail. The other fuses mentioned will help prove out power distribution to the starter relay to activate the stater itself.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 06-19-2018, 11:02 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 5
Default

so in the accessory position no power to radio windows and wipers,tried it in neutral and no crank, I will test the fuses for power and voltage
 
Reply With Quote
  #8  
Old 07-09-2018, 12:41 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 5
Default

I managed to get some time to check out the voltage and power to the fuses , here are the results,F1 24 -5 no power, F 1 24 no power, F1 105 30 amp power at relay 12 .6 volts, F1 2 25 no power, F2 12 -10 no power, so I turned key to on got under jumped the starter and it started then used hole in steering column to put it in drive as it was locked in park and moved it, and parked it tried to start it again by wiggling the key as i turned it and it started ,i did this several times and it seem that the key in tumbler if wiggle it makes an intermittent contact to allow it to start but stays locked in park and no power to windows radio and wipers all other accessories are working ? next I will try taking the ignition apart to see if I can find the issue in the switch or???
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Mith
Ford Crown Victoria
1
05-27-2011 06:36 PM
bedbunker
General Tech
0
10-24-2009 11:59 AM
daddy2595
Intake, Headers and Exhaust
1
05-04-2009 01:47 PM
JonnyP71
PRIVATE For Sale / Trade Classifieds
2
12-30-2006 12:35 AM
ten8goa
General Tech
1
08-01-2006 12:37 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2005 crown vic p71 no crank


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.